Τα Σωστά Βήματα Για Εκμάθηση Μιας Ξένης Γλώσσας

Για να μάθουμε μια ξένη γλώσσα σωστά και αποδοτικά θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία θα μας καθοδηγεί κατά τη διάρκεια της εκμάθησης.

Η πιο συχνή ακολουθία για σωστή εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, είναι αρχικά η βελτίωση της ικανότητας της ακρόασης, μετά της ομιλίας, της ανάγνωσης και τέλος της γραφής.

Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις αποδοτικά τον ελεύθερο σου χρόνο, μαθαίνοντας ή βελτιώνοντας τις γνώσεις σου σε μια ξένη γλώσσα, τότε αυτή είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσεις.

Ακολούθησε τα σωστά βήματα

Η ικανότητα της ακρόασης, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κατά την έναρξη εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας. Κατά την προσπάθεια για βελτίωση της ικανότητας της ακρόασης, ο μαθητής ταυτόχρονα κτίζει και ικανότητα κατανόησης στη συγκεκριμένη γλώσσα. Αυτό γίνεται ακούσια, και με λιγότερο κόπο.

Ποιος είναι ο πιο καλός τρόπος για να εξασκήσουμε την ικανότητα για ακρόαση;

Αυτό γίνεται πολύ εύκολα παρακολουθώντας ταινίες στην τηλεόραση ή ακούγοντας μουσική, ενώ παράλληλα καταβάλλουμε προσπάθεια για κατανόηση όσων ακούμε.

Το μυστικό εδώ είναι το «καταβάλλουμε προσπάθεια για κατανόηση».

Δεν θα βελτιωθούν οι γνώσεις μας αν απλά παρακολουθήσουμε μια ξένη ταινία. Θα βελτιωθούν όμως εάν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης προσπαθούμε να δίνουμε σημασία σε αυτά που ακούμε.

Έτσι, βελτιώνοντας την ικανότητα για ακρόαση, θα αυξηθεί και η ικανότητα για κατανόηση. Άρα θα είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε ευκολότερα κάποιον που μιλά αυτή τη ξένη γλώσσα.

Αντιλαμβάνεσαι τώρα γιατί πολλοί που μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα, αρχικά, το πρώτο που μαθαίνουν είναι να ακούνε τους άλλους, και έπειτα να μιλάνε;

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ξένοι που βρίσκονται στη χώρα μας, έχουν ανεπτυγμένη ικανότητα ακρόασης (ακόμη και χωρίς να έχουν παρακολουθήσει ποτέ μαθήματα Ελληνικών), αλλά ακόμη δεν είναι σε θέση οι ίδιοι να φτιάξουν μια πρόταση ή να κάνουν ένα διάλογο.

Οι ικανότητες της ακρόασης και της κατανόησης, είναι οι πρώτες ικανότητες που αποκτώνται πολλές φορές ακούσια, απλά και μόνο με την καθημερινή ενασχόληση με μια ξένη γλώσσα. Και αυτό είναι περισσότερο εμφανές όταν κάποιος ζει καθημερινά μια γλώσσα, χωρίς ποτέ να έχει παρακολουθήσει μαθήματα για εκμάθηση της.

Αφού βελτιωθεί η ικανότητα της ακρόασης, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να βελτιωθεί και η προφορά σου. Μέσα από την εμπειρία που θα έχεις αποκτήσει παρατηρώντας και ακούγοντας διαλόγους, θα είσαι σε θέση να μάθεις τη σωστή προφορά με λιγότερο κόπο.

Για να το βελτιώσεις αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσεις να μιλάς με άτομα που γνωρίζουν τη συγκεκριμένη γλώσσα. Είναι πολύ σημαντικό, καθημερινά να προσπαθείς τουλάχιστον για μισή ώρα να μιλάς με κάποιο άτομο, για εξάσκηση. Υπάρχουν αρκετές κοινότητες στο διαδίκτυο που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό τον σκοπό, αλλά και πολλά άτομα που είναι η μητρική τους γλώσσα, και δεν θα είχαν πρόβλημα να συνομιλήσουν μαζί σου.

Αργότερα, θα είσαι σε θέση να ξεκινήσεις να βελτιώνεις την ανάγνωση και την γραφή σου. Αφού θα είσαι σε θέση να ακούς και να μιλάς, θα σου φανεί πιο εύκολο να μάθεις και να διαβάζεις.

Η ικανότητα της γραφής, είναι η ικανότητα την οποία θα αναπτύξεις τελευταία, και αυτό θα είναι το φυσιολογικό επακόλουθο όλων των προηγούμενων γνώσεων που απέκτησες.

Καλή επιτυχία!